Skip to main content
Niet gecategoriseerd

Lunch met oud-eigenaren

By 30 september 2024maart 25th, 2025No Comments

Artikel

Lunch met oud-eigenaren

30 september 2024

Onlangs organiseerde Oogwereld twee lunches voor oud-eigenaren van aangesloten optiekzaken. Tijdens deze bijeenkomsten werden ervaringen gedeeld en inzichten besproken over de overname van winkels en de toekomst van de optiekbranche. We willen namelijk leren van de oud-eigenaren die hun winkels aan ons hebben overgedragen, om zo het beste ‘huis’ voor lokale optiekhelden te blijven. Inspirerende bijeenkomsten!

Het eerste evenement vond plaats in het Willem II Stadion in Tilburg met zeven oud-eigenaren –allen nog actief in de winkel. Sales Managers Sama van Leeuwen en Nico Deen en Business Development Manager Daniel van de Waal waren erbij. De andere aanwezigen: Eric Bernards en Rob van Es (Bouwman in Waalwijk), Arthur Alberts (Eye Care For You in Maastricht), Ben Bremer (Bremer in Capelle aan den IJssel), Ton van den Bersselaar (Van den Bersselaar in Tilburg), Olaf Booy (Booy in Santpoort-Noord) en Ron Dorst (Dorst in Zaltbommel). Het tweede evenement volgde enkele weken later in het PEC Zwolle Stadion, met Rob Dijkstra (Miedema in Leeuwarden), Ben Stoffer (Van den Noort in Kampen), Hendri van Veen (Van Veen in Nunspeet), Paco Klein (Paco Klein in Wijk bij Duurstede), Martin Pickhard (Marree in Assen), Winfred Thijssen (Thijssen in Bemmel), Susan Selfhout (Ter Braak in Hengelo) en Hans van Wikselaar (Hoor en Zie in Leersum, Voorthuizen, Renkum en Woudenberg).

Ervaringen delen in een informele setting

De lunches creëerden een ontspannen sfeer voor het uitwisselen van ervaringen en het samen nadenken over de markt en de kansen die er liggen voor zowel Oogwereld als de optiekbranche in het algemeen. Arthur Alberts, die zijn zaak onlangs overdroeg, vertelde: “Het voelde in het begin wat vreemd om afstand te doen van mijn ‘kindje’, maar inmiddels begin ik te wennen aan de nieuwe situatie. Ik geniet ervan dat ik de verantwoordelijkheid niet meer draag en me volledig kan richten op wat ik het leukste vind.” Ook Olaf Booy, die enkele maanden geleden zijn zaak overdroeg, herkent dit gevoel: “De eerste weken waren onwennig, vooral omdat de overname samenviel met een verhuizing naar een nieuw pand. Er was veel verandering, maar nu alles op zijn plek valt, ben ik ontzettend blij en trots op deze stap.”

Verbetering in begeleiding en communicatie

Een belangrijk gespreksonderwerp was de impact van een overname op medewerkers. Veranderingen leiden soms tot onrust en personeelsverloop. De ondernemer maakt een weloverwogen keuze, maar voor medewerkers komt een overname vaak onverwacht. We investeren daarom meer in begeleiding om de overgang soepeler te maken. Ook Ben Bremer, die in 2020 zijn winkel overdroeg, ziet daar ruimte voor verbetering: “Als medewerkers beter geïnformeerd worden over kansen binnen Oogwereld, blijven ze eerder.” Zelf werkt hij nog in verschillende filialen, wat hem energie geeft en waardevolle kennis oplevert. Ook benadrukte hij dat oud-eigenaren een belangrijke rol kunnen blijven spelen binnen de organisatie. Tijdens de lunches werd voorgesteld oud eigenaren te betrekken bij andere overnameprocessen. Advies bij praktische zaken, zoals de overgang naar nieuwe systemen, zou zeker nuttig kunnen zijn. Een intensiever voortraject kan zowel ondernemers als personeel beter voorbereiden.

Conclusie

De lunches eindigde met de gezamenlijke conclusie dat er al veel goed gaat binnen de Oogwereld Groep, maar dat er nog steeds ruimte voor verbetering is. Zowel oud eigenaren als het team van de Oogwereld Groep waren het erover eens dat een intensiever voortraject en betere begeleiding van personeel voor, gedurende en na de overname cruciaal zijn voor langdurig succes. Julius vatte het treffend samen: “Oud-eigenaren, samen met de winkelmedewerkers, ‘de ambassadeurs van de winkels’ in het verleden, nu en in de toekomst. We willen ervoor zorgen dat jullie verhalen en ervaringen bijdragen aan de groei van Oogwereld en de optiekbranche.”

Solliciteer nu